Активні теми

До Церкви, що навертається ІІІ PDF Print E-mail
Written by Viacieslav L.   
Friday, 30 October 2009 12:24

Біблійна молитва «плачу»

У західному суспільстві культ сстав настільки інтелектуальним, що нам важко зрозуміти біблійну (типово єврейську) молитву плачу. Можливо інколи бачимо плачучих євреїв біля Стіни Плачу у Єрусалимі, або бачимо страждаючих матерів над загиблими дітьми – але можемо не думати не думати про розпач, як про форму молитви. У Старому Заповіті, як би на це не дивитись, плач, був визнаною формою молитви, займаючи важливе місце в культі Ізраїля.

Цього типу молитву, передусім, знаходимо в Книзі Плач Єремії. Книга показує реакцію справжнього єврея на горе знищення першого храму, знищення Єрусалиму, та виведення євреїв до неволі Вавилонської. Здається, що псалми 74 та 79 з цього самого історичного періоду. У книзі Плач Єремії знаходимо суттєві елементи наварнення людей з минулих гріхів: ототожнюються з грішним людом, признання і визнання гріхів, скорбота/ плач серця.

Сповідання. Плачучи над руїнами Єрусалиму пророк сповідає: Дочка єрусалимська гріхом прогрішилась, тому то нечистою стала, усі, що її шанували, погорджують нею, (Пл. Єр. 1. 8); Пророки твої провіщали для тебе марноту й фальшиве, і не відкривали твого гріха, щоб долю твою відвернути, для тебе вбачали пророцтва марноти й вигнання... (2. 14); Усе сталося це за провини пророків його, за неправду священства його, що кров праведників серед нього лили... (4. 13).

Ототожнення. Особа, що оплакує виражає плач народу. По суті багато віршів це якби мова Єрусалиму: Ярмо моїх прогріхів зв'язане міцно рукою Його, плетуться вони та приходять на шию мою! Він зробив, що спіткнулася сила моя, Господь передав мене в руки такого, що й звестись не можу... (Пл. Єр. 1. 14); Лежать на землі на вулицях рядом юнак та старий... Попадали діви мої та мої парубки від меча (Пл. Єр. . 2, 21); Пророк водночас ототожнюється з грішним народом: Спала корона у нас з голови, о горе, бо ми прогрішились (Пл. Єр. . 5, 16).

Скорбота/ плач серця. За оцим плачу я, око моє, моє око слізьми запливає… (Пл. Єр. 1. 16); Повипливали від сліз мої очі, моє нутро клекоче, на землю печінка моя виливається через занепад дочки мого люду… (Пл. Єр. 2. 11); Здається, що ця особлива форма молитви властива жінкам, без сумніву віддзеркалює вона особисте страждання жінок як жертв насилля, або як матерів, чи вдів, також їх глибоку вразливість і відкритість, яка характеризує жінок. Тож почуйте, жінки, слово Господа, і хай ваше ухо візьме слово уст Його, і навчіть дочок ваших жалобного співу, й одна одну жалобної пісні (Єр. 9. 19).

Папа разом з іншими християнами, що якщо не відбудеться щире визнання провин, автентичне ототожнення з тими, хто согрішив і дійсне оплакування гріхів минулого, зло буде розповсюджуватися та мати силу проявлятися знову. Багато ран, що походять з минулих віків, проявляються через розділення серед християн: поміж католиками і протистантами у Північній Індії, поміж католиками та православними в колишній Югославії. Існує багато інших серйозних конфліктів, але конфлікти між християнами мають особливу вагу, тому що є антисвідоцтвом основного Евангеличного передання, яке говорить про примирення та пробачення через кров і хрест Ісуса Христа. З цього приводу Святий дух спрямовує увагу християн на ці скандали і спонукає до навернення і пробачення.

Тому теж з уваги на єдність між християнами, найваждивішою дійсністю є, щоб католицька Церква була покірна і схильна до навернення. Більш ніж будь який інший. Цей чинник вирішить чи Церква буде могла війти в час глибокої віднови і тішитись новою весною Духа. 

English (United Kingdom)Ukrainian (Ukraine)